In de omgeving van Mol, België

Bekijk alle bestemmingen

Over Mol

Mol is een gemeente gelegen in het noordoosten van de Belgische provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telde in december 2015 36.000 inwoners.[1] Qua oppervlakte is het de tweede grootste gemeente in de provincie Antwerpen, na de stad Antwerpen. Mol ligt op de overgang tussen Noorder- en Zuiderkempen.

Hoelang Mol bestaat, is niet geweten, maar het gebied wordt al duizenden jaren bewoond. In de middeleeuwen was de streek gekend als Molle. De eerste lettergreep (Mol) verwijst naar de mulle zand. De tweede lettergreep (le) betekent “beboste hoogte”. Sinds wanneer het gebied omschreven werd als Molle is evenmin geweten, maar men vermoedt rond 54 voor Christus na de opstand van de Eburonen.[2]

Konijnenmarkt

De dierenmarkt, in de volksmond konijnenmarkt genoemd, bestaat reeds sinds 1886 en vindt iedere zondag plaats van 8 tot 12 uur op het Rondplein. Indien het Rondplein niet beschikbaar is (bijvoorbeeld wegens een manifestatie), wordt de konijnenmarkt verplaatst naar de Adolf Reydamslaan en Jakob Smitslaan (beide straten zijn in Mol beter bekend als “Den Boulevard”).

Boerenmarkt

De eerste boerenmarkt vond plaats op 9 maart 2008 in de Corbiestraat. Sindsdien kunnen zowel handelaars als particulieren hier op zondag tussen 08:00 en 12:00 hun groenten, fruit, bloemen, natuur- en zuivelproducten, etenswaren en drank verkopen.[13] Particulieren hoeven niet in het bezit te zijn van een leurderskaart, maar moeten zich ’s ochtends wel tijdig melden bij de marktleider.

Evenementen

  • Lichtstoet Mol-Ginderbuiten. Jaarlijks evenement op de laatste zaterdag van september.
  • Lichtstoet in Mol-Centrum / Rozenberg bestaat sinds 1885 en heeft jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van september.

Streekproducten

Molse zander, Snoekbaarsfilet, vroeger gevangen in plaatselijke zandputten.
Molse witte, een Molse jenever
Kip-kap (hoofdkaas) en pensen (bloedworst) zijn erkende streekproducten
Postelse abdijkaas
Molse zandzakskes: chocolade tabletten (wit, melk of fondant) in kleine jute zakjes
Molder: een streekbier op basis van handgeplukte gagel


Bezienswaardigheden – Toerisme Mol

Toerisme Mol

Dagje Uit, Speeltuinen en Attractieparken

Wandelen : Natuurwandelingen – Toerisme Mol


Provinciaal Domein het Zilvermeer

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol is een recreatiedomein rond twee meren gelegen in Mol. De ene meer is voorbehouden voor zwemmers terwijl de andere dienst doet als watersport- en duikvijver. Rond het meer ligt een strand dat in de zomer zeker niet moet onderdoen aan de stranden van onze Belgische Kust. Het domein biedt tal van recreatie- en sportmogelijkheden, zoals op als rond het water. Jaarlijks wordt in het domein het zomerse kinderfestival Pennenzakkenrock georganiseerd.


Sunparks Kempense Meren Mol

Sunparks Kempense Meren ligt middenin de uitgestrekte bossen en meren van de ‘Stille Kempen’. Midden al het groen kunt u eindeloze wandelingen en fietstochten maken. Of u maakt een uitstapje naar één van de natuur- of pretparken in de buurt. Uiteraard vindt u op het park ook de vaste waarden, zoals Aquafun en verschillende restaurantjes