Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving West-Zeeuws Vlaanderen, Zeeland

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van West-Zeeuws Vlaanderen.

Toeristische informatie West-Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste gedeelte van de Nederlandse provincie Zeeland en het enige gedeelte van die provincie dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten. Op Zeeuws Vlaanderen is er voor iedereen wel iets te beleven.

Of je nu houdt van de rust en stilte of liever de toeristische plekjes opzoekt.

Heerlijk watersporten aan de kust of de uitgestrekte natuur verkennen. het kan allemaal.

Haven in Zeeuws-Vlaanderen. Heerlijk genieten op en aan het water.

Ontdek zelf wat Zeeuws Vlaanderen allemaal te bieden heeft!

Zeeuws Vlaamse Markten – Aardenburg, Axel, Breskens, Cadzand

Evenementen in Groede – DrimbleBreskens (Zeeuws: Bresjes) is een plaats in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. Breskens ligt aan de zuidkant van de monding van de Westerschelde, waar de rivier overgaat in de Noordzee.

Leuke terrasjes en restaurants in Breskens Markt aan het water in Breskens


Bezienswaardigheden


Natuur en landschap

Breskens is een kustplaats gelegen aan de monding van de Westerschelde in Zeeland, Nederland. Het landschap rondom Breskens kenmerkt zich door uitgestrekte stranden, duinen en polders die een prachtig uitzicht bieden op de zee en de omringende natuur. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de duinen en over de dijken, en onderweg genieten van de vele vogels en andere dieren die in dit gebied leven.

In de omgeving van Breskens vind je ook natuurgebieden zoals het Verdronken Land van Saeftinghe, een van de grootste brakwatergebieden van Europa. Hier kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de unieke flora en fauna van het gebied. Kortom, Breskens is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers die willen genieten van de rust en schoonheid van de Zeeuwse kust.

Breskens wandelen en fietsen aan het strand.


Sluis

Gemeente Sluis, dagje uit

Sluis (West-Vlaams: Sluus) is een vestingstad in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente waartoe het stadje behoort heet eveneens Sluis, maar de hoofdplaats van deze gemeente is Oostburg. In het kleinschalige historische centrum van Sluis bevindt zich het enige Nederlandse belfort. In dit gebouw bevindt zich ook een historisch museum.


Molen in Sluis, heerlijk genieten aan het terras © Paul van de Velde


De historische stad Sluis had eertijds een rechtstreekse verbinding met de Noordzee en de Westerschelde via het Zwin. Als overblijfsel van het Zwin kan de Damse Vaart gelden, wat een kanaal is dat geleidelijk de plaats van de natuurlijke waterloop heeft ingenomen, toen deze geleidelijk verzandde. De Damse Vaart loopt dood in Sluis. Vroeger was hier een haven, maar scheepvaart is al lang niet meer mogelijk, doordat de Damse Vaart in 1940 is onderbroken toen de sifons werden verwoest.

De grootste blikvanger van Sluis is het stadhuis, dat als enige in Nederland is voorzien van een belfort, een versterkte toren met vier hoektorentjes. Het stadhuis werd in 1390 als symbool van de stedelijke vrijheid gebouwd naar het voorbeeld van de belforten in Gent en Brugge. Langs de wanden hangen schilderijen en een wandkleed (1650). De toren (142 treden) biedt een weids uitzicht over het Zeeuws landschap.


Strand Sluis, heerlijk dagje uit


Lekker genieten op het terras of een heerlijk diner in Sluis © Paul van de Velde