Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving West-Zeeuws Vlaanderen, Zeeland

Toeristische informatie West-Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen (ook wel gespeld Zeeuwsch-Vlaanderen, Zeeuws: Zeêuws-Vlaonderen) is het zuidelijkste gedeelte van de Nederlandse provincie Zeeland en het enige gedeelte van die provincie dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten. Het is ook het noordelijkste gedeelte van het historische Graafschap Vlaanderen. Het ligt ten zuiden van de Westerschelde (of Honte) en wordt begrensd door de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Op Zeeuws Vlaanderen is er voor iedereen wel iets te beleven.

Of je nu houdt van de rust en stilte of liever de toeristische plekjes opzoekt.

Heerlijk watersporten aan de kust of de uitgestrekte natuur verkennen.. het kan allemaal.

Ontdek zelf wat Zeeuws Vlaanderen allemaal te bieden heeft!

Interessante links naar diverse Zeeuwse plaatsen zijn:

AardenburgAxel  – BiervlietBreskensCadzandClingeEedeGroedeHengstdijkHoekHoofdplaatHulstIJzendijke –  KapellebrugKloosterzandeNieuwvlietNummer EénOostburgPerkpolderPhilippineRetranchementSas van GentSchoondijkeSint JansteenSint KruisSluisSluiskilTerneuzenVogelwaardeWalsoorden

Visserijdagen Breskens 2018 | Evenement in Cadzand

Zeeuws Vlaamse Markten – Aardenburg, Axel, Breskens, Cadzand

Evenementen in Groede – DrimbleBreskens (ZeeuwsBresjes) is een plaats in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. Breskens telt 4.610 inwoners (2020), die ‘Bressiaanders’ worden genoemd. Breskens ligt aan de zuidkant van de monding van de Westerschelde, waar de rivier overgaat in de Noordzee. Voor de gemeentelijke herindeling van 2003 behoorde het tot de gemeente Oostburg en voor 1970 was Breskens een zelfstandige gemeente.

Breskens Breskens

BreskensVan de Voorde Breskens


Bezienswaardigheden


Natuur en landschap

Breskens ligt aan de Westerschelde, in het zeekleipoldergebied, op een hoogte van ongeveer 1 meter. Er zijn havens (Veerhaven, Vissershaven, Handelshaven, Jachthaven) en er is een bescheiden (kunstmatig opgespoten) duinenrij. Voorts is er strand, steeds onderbroken door de kenmerkende golfbrekers. Westelijk van de kom ligt het Fort Frederik Hendrik, tegenwoordig. Westelijk daarvan vindt men de Oud-Breskenspolder met het in 2012 gestarte project Waterdunen, deels natuurgebied, deels recreatiegebied. Ten zuiden van Breskens bevindt zich de Nieuwlandse Kreek.

Breskens


Sluis


Sluis (West-Vlaams: Sluus) is een vestingstad in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente waartoe het stadje behoort heet eveneens Sluis, maar de hoofdplaats van deze gemeente is Oostburg. Tot 1995 was Sluis een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2021 had de stad Sluis 2.350 inwoners.

In het kleinschalige historische centrum van Sluis bevindt zich het enige Nederlandse belfort. In dit gebouw bevindt zich ook een historisch museum.


© Paul van de Velde


De historische stad Sluis had eertijds een rechtstreekse verbinding met de Noordzee en de Westerschelde via het Zwin. Als overblijfsel van het Zwin kan de Damse Vaart gelden, wat een kanaal is dat geleidelijk de plaats van de natuurlijke waterloop heeft ingenomen, toen deze geleidelijk verzandde. De Damse Vaart loopt dood in Sluis. Vroeger was hier een haven, maar scheepvaart is al lang niet meer mogelijk, doordat de Damse Vaart in 1940 is onderbroken toen de sifons werden verwoest.

De fundamenten van de voormalige Sint-Janskerk. Deze kerk, die een van de grootste in de streek was, werd gebouwd in de 14de eeuw en door een brand verwoest in 1811.

De grootste blikvanger van Sluis is het stadhuis, dat als enige in Nederland is voorzien van een belfort, een versterkte toren met vier hoektorentjes. Het stadhuis werd in 1390 als symbool van de stedelijke vrijheid gebouwd naar het voorbeeld van de belforten in Gent en Brugge. In 1944 liep het gebouw zware schade op, waarna het in 1956 werd herbouwd. De raadzaal wordt afgesloten door een 18de-eeuws smeedijzeren hek dat afkomstig is uit het stadhuis van Middelburg. Langs de wanden hangen schilderijen en een wandkleed (1650). De toren (142 treden) biedt een weids uitzicht over het Zeeuws landschap.Sluis ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 2 meter. De omgeving wordt gekenmerkt door akkerbouw. De Wallen van Sluis en de Damse Vaart zijn belangrijke natuurgebieden. Ten oosten van Sluis ligt de Krabbekreek terwijl de Belgisch-Nederlandse grens ten zuiden van Sluis gevormd wordt door het Lapscheurse Gat, dat overgaat in de Stierskreek. Enkele overblijfselen van de Staats-Spaanse Linie, zoals de Kruisdijkschans en Krabbeschans, zijn nog in het landschap aanwezig.


© Paul van de Velde