Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Hoek van Holland, Zuid Holland

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van Hoek van Holland.

Toeristische informatie Hoek van Holland

Hoek van Holland is een kustplaats in Zuid-Holland, gelegen op de noordoever van de Nieuwe Waterweg waar deze de Noordzee bereikt.

Hoek van Holland is een voormalige deelgemeente (sinds 2014 bestuurscommissiegebied) van de gemeente Rotterdam, maar ligt circa 25 kilometer ten westen van de stad Rotterdam.


Genieten aan het water, Hoek van Holland, wandelen, bezienswaardigheden, natuur

De plaats grenst aan de noordoostelijke kant aan de gemeente Westland en aan de zuidoostelijke kant aan de gemeente Maassluis. Aan de westkant grenst Hoek van Holland aan de Noordzee en aan de zuidkant aan de Nieuwe Waterweg. Hoek van Holland, in de volksmond vaak kortweg “de Hoek” genoemd, heeft 10.200 inwoners en een oppervlakte van 14,1 km².

Hoek van Holland, omgeving, strand, plaatsnaambord

Het gebied Hoek van Holland is ontstaan als zandplaat in de monding van de Maas, toen deze na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds verder verzandde. Allerlei plannen werden ontworpen om de vaargeul naar Rotterdam te verbeteren. In 1863 werd definitief besloten tot de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Deze werd tussen 1866 en 1868 gegraven. Het tracé liep door de Hoek van Holland, daar ontstond een primitieve nederzetting, de “Oude Hoek” (tegenwoordig het Zuidelijk Strandcentrum), waar zich veel arbeiders en hoger personeel van Rijkswaterstaat vestigden.


De Zeven Meren

Tegen de gemeentegrens met Maassluis, nog net op het grondgebied van Hoek van Holland, ligt Surfplas “de Zeven Meren”. Dit gebied wordt omsloten door de Schenkeldijk aan de Maassluise zijde, Poortershaven aan Nieuwe Waterweg-zijde en de Oranjedijk en de Oranjepolder anderzijds. Dit watergebied is ook bekend als Plas Oranjepolder of Oranje Plassen, en in het naastgelegen dorp Maasdijk ook bekend als “De Put”. Het gebied heeft strandjes en zwemmen is er toegestaan.


Staelduinse Bos

Ten oosten van Hoek van Holland ligt het Staelduinse Bos. Dit bosgebied van ca. 95 ha groot is na 1850 ontstaan op estuariumduinen. De rand van het bos vormt de grens tussen de gemeente Rotterdam (Hoek van Holland) en Westland (‘s-Gravenzande.) Het bos zelf bevindt zich op grondgebied van de gemeente Westland. Voorheen aan de rand van het bos, nu wat gescheiden door glastuinbouw, ten westen van het bos staat een poldermolen, de Nieuwlandse Molen genaamd. Deze achtkantige molen stamt uit 1584. Deze poldermolen, van het type grondzeiler, was oorspronkelijk gebouwd als binnenkruier en werd later verbouwd tot de huidige bovenkruier. In 1947 werd het scheprad vervangen door een schroefpomp met elektrische aandrijving, in 1962 kwam er een vijzel. In 1988 werd de molen met 5,88 m. verhoogd i.v.m. de nabijheid van de glastuinbouw.


Kapittelduinen

De Kapittelduinen is de naam van een ca. 385 ha groot gebied tussen Monster, Hoek van Holland en Maasdijk. Het bestaat uit kustwallen tussen Hoek van Holland en Monster en haakwallen tussen Hoek van Holland en Maasdijk, restanten van de eeuwenoude duinen die van Ter Heijde richting Maasmonding zijn ontstaan. Het geheel was ooit aangesloten op de estuariumduinen ten oosten van Hoek van Holland.

In januari 1996 heeft het ministerie van Landbouw een belangrijk deel van de Kapittelduinen aangewezen als beschermd natuurmonument. Sindsdien valt het gebied onder de Natuurbeschermingswet. In 2007 is het gebied samen met Solleveld aangemeld als Natura 2000 gebied: Solleveld & Kapittelduinen. In de gemeente Westland vallen het duingebied tussen Hoek van Holland en Monster (de Banken, Sonnewendeduin) en het Staelduinse Bos onder de natuuraanwijzing van de Kapittelduinen. Binnen de deelgemeente Hoek van Holland zijn dat de Hoekse Bosjes, de Van Dixhoorndriehoek, het Hillduin, de Nieuwlandse Duinen /-Dijk, het Vinetaduin en het Roomse duin.


Strand

Hoek van Holland strand, dagje weg, bezienswaardigheden, uitje, uittips, restaurants, waterrecreatie

Hoek van Holland heeft een strand van circa 250 meter breed en 3,5 km lang. Op het strand zijn horeca, strandwacht en sanitaire faciliteiten aanwezig. Het meest noordelijke stuk van het Hoekse strand is bereikbaar via slag Stuifkenszand. Iets zuidelijker ligt Slag Rechtestraat, dat gebruikt wordt voor watersport, zoals het varen met surfplanken, catamarans en zeil- en motorboten. Ook is er een plaats voor kitesurfers op het strand aan de Rechtestraat. Ten slotte ligt tussen de Rechtestraat en het Noorderhoofd de Slag Zeekant. Bij het einde van de Badweg bij de Slag Zeekant ligt een breed strand met verschillende faciliteiten. Het strand had een eigen treinstation: station Hoek van Holland Strand, het westelijke eindpunt van de Hoekse Lijn.


Hoek van Holland, genieten aan zee, natuur, bezienswaardigheden, dagje weg.


Boulevard

Parallel aan de Nieuwe Waterweg ligt de Koningin Emmaboulevard. Deze boulevard bestaat uit een rijbaan, parkeerplaatsen en een breed trottoir. De boulevard is omgeven door grasvelden. In de zomermaanden worden deze grasvelden gebruikt door dagjesmensen en voor evenementen. Direct achter de boulevard ligt het Nederlands Kustverdedigingsmuseum ‘Fort aan den Hoek van Holland

Strand, bar, restaurant, cafe, Hoek van Holland


Musea

Hoek van Holland kent diverse musea:


Dagje uit met gezin Hoek van Holland

Natuurgebied Staelduinse Bos Hoek van Holland

Dagje uit met kinderen in Hoek van holland

Bekijk uitjes-tips Zuid Holland

Jan Lels Redding en Veerdienstmuseum

Dinsdagmarkt Hoek van Holland