In de omgeving van 's-Gravenzande, Zuid Holland

Bekijk alle bestemmingen

Over 's-Gravenzande

‘s-Gravenzande (Westlands: Ut Breeje Durp) is een stad met 22.425 inwoners in 2021, gelegen in de streek het Westland. De plaats maakt deel uit van de gemeente Westland (provincie Zuid-Holland) en is de grootste nederzetting in die gemeente.

‘s-Gravenzande ligt gelegen in het westen van de gemeente Westland. In het noorden ligt de plaats Monster, in het oosten ligt Naaldwijk en in het zuiden liggen Maasdijk en Hoek van Holland. De zuidgrens loopt achter het Staelduinse Bos en langs de Middenwetering. De noord- en oostgrens volgt oude waterlopen als de Vlotwetering, Monsterse Vaart en Poelwatering. In het westen wordt ‘s-Gravenzande begrensd door een smalle duinstrook met daarachter de Noordzee.

‘s-Gravenzande is ontstaan op een zandplaat ten noorden van de oude Maasmonding. Het werd tegen het water beschermd door een haakvormige strandwal en aansluitend een stelsel van polderdijken. Op deze zandplaat liet de graaf van Holland rond 1200 een hof bouwen waaraan de stad zijn naam ontleende.

Vanaf de 13e eeuw tot het midden van de 19e eeuw stonden in ‘s-Gravenzande twee korenmolens, de “voormolen” en de “achtermolen”. Tegenwoordig staat als enige de Molen van Maat, die sinds 2002 weer in bedrijf is.

Andere monumenten:

  • De Spaansche Vloot, horecagelegenheid en voormalige herberg uit 1700
  • Oranjesluis, sluis met sluiswachterswoning aan de Maasdijk uit 1676
  • Raadhuis, voormalige raadhuis van ‘s-Gravenzande uit 1869

Zie ook

Het Staelduinse Bos is sinds 1987 in beheer bij de stichting het Zuid-Hollands Landschap. In het bos is het bezoekerscentrum d’Oude Koestal gevestigd, waar informatie over de natuur in dit gebied is te vinden.

De Banken is een 90 hectare groot duingebied met twee laaggelegen natte duinvalleien.

‘s-Gravenzande heeft een drie kilometer lang, breed zandstrand met drie strandopgangen: ArendsduinBeukel en Vlugtenburg. Slag Arendsduin is de meest noordelijke en ligt tegen de plaats Monster aan. Slag Beukel is de grootste strandopgang van ‘s-Gravenzande, en slag Vlugtenburg is de meest zuidelijke tegen Hoek van Holland aan. In 2009 werd het strand van gemeente Westland uitgeroepen tot ‘Schoonste Strand van Nederland’.


Dagje uit met kinderen in s-gravenzande

Wat te doen in ‘s-Gravenzande: de 10 beste activiteiten

Blokarten of strandzeilen op een toplocatie in ‘s-Gravenzande

Romantische hotels in ‘s-Gravenzande

Alle lokale markten & marktkramen van ’s Gravenzande