Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving 's-Gravenzande, Zuid Holland

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van 's-Gravenzande.

Toeristische informatie 's-Gravenzande

‘s-Gravenzande (Westlands: Ut Breeje Durp) is een stad met 22.425 inwoners in 2021, gelegen in de streek het Westland. De plaats maakt deel uit van de gemeente Westland (provincie Zuid-Holland) en is de grootste nederzetting in die gemeente.

's-Gravenzande, kaart, omgeving, dagje uit, uittips, 1001 activiteiten

‘s-Gravenzande ligt gelegen in het westen van de gemeente Westland. In het noorden ligt de plaats Monster, in het oosten ligt Naaldwijk en in het zuiden liggen Maasdijk en Hoek van Holland. De zuidgrens loopt achter het Staelduinse Bos en langs de Middenwetering. De noord- en oostgrens volgt oude waterlopen als de Vlotwetering, Monsterse Vaart en Poelwatering. In het westen wordt ‘s-Gravenzande begrensd door een smalle duinstrook met daarachter de Noordzee.

Strand 's-Gravenzande, bezienswaardigheden, natuur, dagje uit

‘s-Gravenzande is ontstaan op een zandplaat ten noorden van de oude Maasmonding. Het werd tegen het water beschermd door een haakvormige strandwal en aansluitend een stelsel van polderdijken. Op deze zandplaat liet de graaf van Holland rond 1200 een hof bouwen waaraan de stad zijn naam ontleende.

Duinen 's-Gravenzande, wandeling, natuurlandschap, bezienswaardigheden

Korenmolen 's-Gravenzande, bezienswaardigheden, dagje uit, uittipsVanaf de 13e eeuw tot het midden van de 19e eeuw stonden in ‘s-Gravenzande twee korenmolens, de “voormolen” en de “achtermolen”. Tegenwoordig staat als enige de Molen van Maat, die sinds 2002 weer in bedrijf is.

Andere monumenten:

  • De Spaansche Vloot, horecagelegenheid en voormalige herberg uit 1700
  • Oranjesluis, sluis met sluiswachterswoning aan de Maasdijk uit 1676
  • Raadhuis, voormalige raadhuis van ‘s-Gravenzande uit 1869

Zie ook


Het Staelduinse Bos is sinds 1987 in beheer bij de stichting het Zuid-Hollands Landschap. In het bos is het bezoekerscentrum d’Oude Koestal gevestigd, waar informatie over de natuur in dit gebied is te vinden.

De Banken is een 90 hectare groot duingebied met twee laaggelegen natte duinvalleien.

Strand, natuur, landschap, genieten aan het strand, dagje uit, uitwaaien

‘s-Gravenzande heeft een drie kilometer lang, breed zandstrand met drie strandopgangen: Arendsduin, Beukel en Vlugtenburg. Slag Arendsduin is de meest noordelijke en ligt tegen de plaats Monster aan. Slag Beukel is de grootste strandopgang van ‘s-Gravenzande, en slag Vlugtenburg is de meest zuidelijke tegen Hoek van Holland aan. In 2009 werd het strand van gemeente Westland uitgeroepen tot ‘Schoonste Strand van Nederland’.

Horeca, 's-Gravenzande, genieten in de zon, dagje uit


Weekmarkt ‘s-Gravenzande

Dagje uit met kinderen in ‘s-Gravenzande

Wat te doen in ‘s-Gravenzande: de 10 beste activiteiten

Musea ‘s-Gravenzande

Blowkarten of strandzeilen op een toplocatie in ‘s-Gravenzande

Romantische hotels in ‘s-Gravenzande

Alle lokale markten & marktkramen van ’s Gravenzande