Buitencentra Drents-Friese Wold in omgeving Appelscha, Friesland

Buitencentra Drents-Friese Wold, Appelscha

Aan de rand van het Nationaal Park ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. In dit bezoekerscentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met informatie over de natuur in het nationaal park. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, kinderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de bospicknick en het worteltrekken. Ook is er de mogelijkheid tot vergaderen. Bij Brasserie IJgenweis kunt u terecht voor een lekker kopje koffie of thee en een heerlijke biologische lunch.

 

Boswachterslab

Wil je weten hoe een werkkamer van de boswachter eruitziet? Kom dan kijken in het Boswachterslab! Je vindt er vondsten van de boswachter, zoals botten, veren en schedels. Maar ook boeken en werkspullen van de boswachter en een kaart, waarop je je eigen waarnemingen kunt zetten. Een rariteitenkabinet en veldstation in één.

 

Ligging

Nabij Appelscha, direct langs de N381. Vanaf de grote parkeerplaats starten diverse aangegeven routes voor fietsers (ook MTB-ers), wandelaars, ruiters en menners.

 

Geopend

Kijk voor de actuele openingstijden op: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/buitencentrum

 

Omgeving

Het centrum is een goed startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold met als bekende gebieden Aekingerzand (de Kale Duinen), Berkenheuvel, Prinsenbos, Canada, Dieverzand en Veldhuizen. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is ca. 6.100 hectare groot. Staatsbosbeheer beheert 4.000 hectare in het park en ca. 1.000 hectare in de omgeving.

 

Blotevoetenpad

Schoenen en sokken uit, en lopen maar! Iedereen kan terecht op het Blotevoetenpad. Wat voel je eigenlijk als je op blote voeten in het bos loopt? Hoe voelt de modder eigenlijk en de takjes, of hoe voelt het gras of de blaadjes? Voor kinderen zijn er ook nog andere doepaden zoals het kabouterpad en een ontdekkingstocht kriebeldiertjes

 

Wandelen

Vanaf het centrum starten diverse wandelroutes van 2,5 tot 10 kilometer. Populair is het geheel verharde familiepad dat geschikt is iedereen die wat moeilijker ter been is.

 

Fietsen

Bij het buitencentrum is een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Het Buitencentrum ligt  nabij knoooppunt 83 van het netwerk van Zuidoost Drenthe. Het buitencentrum start een ATB-routes, die to de populairste van Nederland behoort.

 

Paardrijden

In de buurt van het buitencentrum loopt een prachtige route voor ruiters. Er is een mogelijkheid om vanaf deze route richting het buitencentrum te rijden, waar een pleisterplaats voor ruiters en menners is aangelegd. Dat geeft de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het buitencentrum en bosbrasserie IJgenweis.

Om op de ruiterroute te komen kan worden geparkeerd op de parkeervoorziening aan de Canadaweg (lokaal ook wel bekend als het Halve Maantje).

 

Honden

Op een aantal plekken in het Drents-Friese Wold mogen honden loslopen. Op de andere plaatsen mag het aangelijnd. In het broedseizoen is het Aekingerzand verboden voor honden.

Meer in Friesland
Vandaag geopend 10.00 - 17.00
Buitencentra Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a
8426 SJ Appelscha
Friesland
0516-464020
drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl
Openingstijden
Maandag 10.00 - 17.00
Dinsdag 10.00 - 17.00
Woensdag 10.00 - 17.00
Donderdag 10.00 - 17.00
Vrijdag 10.00 - 17.00
Zaterdag 10.00 - 17.00
Zondag 10.00 - 17.00
Reviews op Google
 • S van Otterloo
  S van Otterloo
  5/5

  Super leuk blote voetenpad! Wij kwamen met de motoren en mochten onze spullen (helmen etc) bij het gebouw van het Staatsbosbeheer neerleggen. Ze verkopen ook vliegenspray (aanrader!) en zijn super vriendelijk. Het pad zelf is goed te doen. Kortom; een leuke beleving

 • Evina De Graaf
  Evina De Graaf
  4/5

  familiepad: goed te doen, verhard pad dus ook met/na regen goed begaanbaar, veel informatie langs de 2 kilometer korte route, hier een daar een (picknick)bankje, en een mooi vennetje vol waterlelies. ook het onderwaterkijkje op de vijver is leuk, letterlijk (niet) doorsnee! honden mogen (aangelijnd) mee en de toegang is voor fietsers verboden: godzijdank want de snelheden waarmee sommigen van die lieden langs je scheuren is op het maniakale af.

 • Martijn Pragt
  Martijn Pragt
  4/5

  Het aangeven 'I Drents-Friese Woud", aan de Autoweg EMMEN-DRACHTEN. Je moet afslag Elsloo nemen als je van uit richting BEILEN, EMMEN komt.

 • Bram “Stripe1985” !
  Bram “Stripe1985” !
  4/5

  Voetenpad alleen gedaan , was leuker dan verwacht maar ook blubberiger door de regen dikke plassen met modder . Dus oude kleding was wel gepast en die hadden we niet aan . Wel leuk voor een uurtje

 • Susan Blom
  Susan Blom
  5/5

  Leuk gezellige sfeer. Lekkere koffie en gebak. De worteltjestaart was geweldig! Leuk blotevoetenpad.🦶 Veel goede informatie over vogels en natuur en planten bomen en grondstoffen.💚

* Onze reviews worden periodiek bij Google opgevraagd en worden door Google als meest relevant bezien.