Bekijk alle bestemmingen

In de omgeving van Asten – Someren, Noord Brabant

Over Asten – Someren

Asten

Brabants: Ááste is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Deze telt 16.693 inwoners op 31 mei 2018 (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 70,40 km². De gemeente Asten maakt deel uit van de plusregio Eindhoven. Hoofdkern is het dorp Asten, met 13.069 inwoners. Andere dorpen binnen de gemeente zijn Heusden en Ommel.

Op het grondgebied van de gemeente Asten ligt een groot deel van het Nationaal Park De Groote Peel, een hoogveengebied.


Winkelen, Markten, Koopzondag en Koopavond in Asten, Asten-Heusden en Ommel

In Asten treft u een gevarieerd winkelaanbod aan. Van kledingwinkels tot kado- en speciaalzaakjes en van landelijke ketens tot kleine boetiekjes. Het centrum van Asten kent twee winkelcentra; Het Kompas en het overdekte Midas Winkelcentrum, dus ook bij slecht weer bent u van harte welkom in Asten. Heerlijk snuffelen kan op onze veertiendaagse markt en even bijkomen met een lekker hapje of drankje kan bij de gezellige horeca die Asten rijk is. U bent van harte welkom in Asten, Heusden en Ommel!

Winkelen, Parkeren en openbaar vervoer Asten / De Peel

In Asten bevindt zich de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts. In 1993 is daar de toenmalig grootste klok ter wereld gegoten. Deze klok was een geschenk van de Britse koningin Elizabeth II aan Nieuw-Zeeland. Toen is Asten tot klokkendorp uitgeroepen. In 2006 is door de Koninklijke Eijsbouts opnieuw de grootste klok ter wereld gegoten, 36.000 kilogram zwaar met een klepel van 1500 kilogram. Deze klok was bestemd voor een Japanse ondernemer die daar een van zijn vakantieparken mee wilde sieren.

Naast Koninklijke Eijsbouts bevindt zich het Klok & Peel museum in het Peeldorp. Asten afficheert zich graag als Klokkendorp. Het meer dan levensgrote bronzen beeld van de 15e-eeuwse klokkengieter Jan die Smet van Asten getuigt daar het hele jaar door van. Om de status ‘klokkendorp’ te onderstrepen wordt jaarlijks de manifestatie Asten Klinkt Als Een Klok georganiseerd.

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten:

Bezienswaardigheden

Het Kasteel Asten (gelegen in Heusden) werd voor het eerst vermeld in 1399 als ’t Huys tot Asten. Dit bestond oorspronkelijk uit een paar hoeven die in het bezit waren van de heerlijkheid Asten, maar het werd al spoedig uitgebreid tot een volwaardig versterkt kasteel en, omstreeks 1600, tot een Renaissancekasteel. Ook werd een poortgebouw opgericht. Dit alles gebeurde in opdracht van de uitzonderlijk wrede Bernard van Merode. In de 18e eeuw raakte het kasteel in verval, omdat de Hollandse regenten vaak afwezig waren. Dit verval zette door in de 19e eeuw, maar baron Clemens van Hövell tot Westerflier heeft het kasteel in de 20e eeuw hersteld. In 1944 werd het alsnog deels verwoest door een Duitse granaat. De douarière verkocht het kasteel in 1981 aan de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten, die voor het verdere beheer zorg zou dragen.

 • De Friese klokkenstoel uit 1982 in de tuin van het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum is een replica van de klokkenstoel op de begraafplaats van Legemeer.
 • Villa uit 1850 van de familie Bluyssen, een plaatselijke fabrikantenfamilie. Deze villa heeft een neorenaissance erker uit 1904 met Jugendstil motieven.
 • Het ‘Sint-Jozefkapelletje’ aan het Sint-Jozefplein uit 1953, gebouwd door terugkerende evacués, uit dankbaarheid dat hun wijk na de Tweede Wereldoorlog nog intact was.
 • De Friese klokkenstoel uit 1982 in de tuin van het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum is een replica van de klokkenstoel op de begraafplaats van Legemeer.
 • Villa uit 1850 van de familie Bluyssen, een plaatselijke fabrikantenfamilie. Deze villa heeft een neorenaissance erker uit 1904 met Jugendstil motieven.
 • Het ‘Sint-Jozefkapelletje’ aan het Sint-Jozefplein uit 1953, gebouwd door terugkerende evacués, uit dankbaarheid dat hun wijk na de Tweede Wereldoorlog nog intact was.

Bezienswaardigheden Asten

Activiteiten, evenementen en dagje uit Asten

Uit met kinderen Asten

Dagje uit Asten

Evenementen Asten


Someren

Over de oorsprong van de naam Someren, in 1212 als ‘Zummere’ geschreven, bestaat geen eenduidige mening:

 • Een eerste verklaring zegt dat de naam is samengesteld uit de woorden: So (water) Ma (land) Ren (grens).
 • Een tweede verklaring leidt de naam af uit ‘Zeven Moeren’ (moerassen).
 • Een derde verklaring legt de naam bij: ´zomerweide´, zoals ook bij de plaatsnaam Zomergem het geval zou zijn.

Bezienswaardigheden

 • Windmolen ‘De Victor’ aan de Kerkstraat. Dit is een stenen beltmolen uit 1853. In 1868 is de molen afgebrand doch daarna weer herbouwd en verhoogd. In 1954 kwam de molen in bezit van een veevoederfabriek, maar in 1955 werd ze al aangekocht door de gemeente, waarna ze in gebruik van Jong Nederland is geweest. In 1971 werd een restauratie uitgevoerd, waarbij de molen weer bedrijfsklaar is gemaakt en voortaan werd bediend door vrijwillige molenaars. De naam ‘De Victor’ kreeg de molen pas in 1979. In 2001 en 2005 zijn nog belangrijke herstelwerkzaamheden aan de molen uitgevoerd.
 • Windmolen ‘Den Evert’ aan de Einhoutsestraat. Dit is een standerdmolen uit 1543. Dit was een voormalige banmolen van de abdij te Postel. Ze fungeerde als korenmolen. In 1738 vond een verbouwing plaats. Na 1915 kwam de molen stil te liggen en ze werd in 1954 gerestaureerd, waarna opnieuw verval , gepaard gaande met vandalisme, optrad. De molen werd in 1979 verplaatst van het gebied bij Sluis 11, dat een bedrijventerrein was geworden, naar de huidige locatie nabij het Natuurtheater. Daar is ze mooi gelegen, maar de windvang is niet optimaal. Vanwege de slechte staat waarin de standaard verkeerde draaide de molen niet meer. Na de restauratie in 2010 draait hij weer, bijna iedere zaterdag.
 • Diverse beelden en andere kunstwerken. Sommige, zoals De Bouwvakker en De Peelwerker, Fanfare Sint-Josef en De Tamboer stellen voor Someren typerende bezigheden voor. Anderen memoreren gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de glas-in-loodramen uit 1950 in het gemeentehuis die door Nederweert geschonken zijn als dank voor het opnemen van evacués, een kruisbeeld uit 1949 bij Sluis 11 ter nagedachtenis aan de gevallenen, een gedenksteen tussen Sluis 12 en Sluis 13 ter nagedachtenis aan de door de nazi’s in 1944 vermoorde burgemeesters van Someren en Asten, een abstract monument op het Speelheuvelplein, dat de herwonnen vrijheid symboliseert, en een herdenkingsmonument aan de Kerkweg.

Monumenten

Natuur en landschap

De gemeente Someren bezit 1.615 ha aan natuurgebieden en beplantingen, waaronder:

 • Somerense Heide en Keelven. Dit betrof oorspronkelijk een gebied van eenvormige droge naaldbossen, doch sedert 2001 is het veranderd in een afwisselend natuurgebied, waar ook de heide en de vennen weer tot hun recht komen. Hier zijn ook Schotse hooglanders en andere grote grazers te vinden. Er zijn wandelroutes uitgezet.
 • De Vloeten. Een vochtig natuurgebied waarin ook wandelroutes zijn uitgezet.
 • De Vlerken. Een aantal kleinere, vochtige natuurgebieden die verbonden zijn door een wandelroute.

Daarnaast ligt een deel van de Strabrechtse Heide, waaronder het Beuven, in Someren.

Someren heet u van harte welkom!

Dagje weg Someren

Uitzinnig Someren

Tripadvisor Someren

1001 activiteten Someren


Camping de Peelpoort

De Peel

De Peel is een grotendeels afgegraven hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg.

Het strekte zich ongeveer uit van Weert in het zuiden tot Grave in het noorden. Eeuwenlang vormde het een rijksgrens.

Nationaal Park De Groote Peel staat voor eindeloos wandelen en fietsen in een schitterende natuur waar u nog rust kunt vinden!

VVV De Peel

Waar te gaan De Peel

Natuurpoorten De Peel

Liefde voor Limburg De Peel en Maas

Staatsbosbeheer De Pelen