Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Baarle-Nassau, Noord Brabant

Toeristische informatie Baarle-Nassau

Baarle-Nassau is een Nederlandse gemeente in de provincie Noord-Brabant, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Tilburg.

De gemeente telt 6.876 inwoners (1 augustus 2020, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 76,36 km² (waarvan 0,02 km² water). In 2006 hadden 174 inwoners van Baarle-Nassau de Belgische nationaliteit.

Baarle Nassau

Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland.

Baarle-Nassau had twee stations, die onderdeel uitmaakten van het Bels lijntje. Een in het dorp zelf en een bij de buurtschap Baarle-Nassau Grens.

Baarle is het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee scholen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat.


Natuur

Baarle kenmerkt zich door een afwisselend landschap van bosgebieden, uitgestrekte landerijen, akkervelden en het prachtige beekdal van ’t Merkske. Hier kronkelt de beek door een licht glooiend landschap van poelen, kleine graslanden en boomrijen. U komt in het gebied een aantal fraaie oude boerderijen tegen.

In de bossen rondom Baarle bloeien in het voorjaar de rododendrons. In de nazomer en herfst staat de heide in bloei en ademt het gebied een serene rust uit. Met wat geluk treft u hier verschillende soorten wild aan zoals reeën, hazen, soms ook vossen en klein wild.

De oude bermen langs het fietspad ‘Bels Lijntje’ zijn een belangrijke biotoop voor allerlei wilde planten en dieren. In het voorjaar en de zomermaanden kunt u hier ook diverse soorten vlinders aantreffen. De vele bramenstruiken nodigen uit tot het plukken van overheerlijke wilde bramen.


Overige kernen

Baarle-Nassau Grens, Boshoven, Castelré, Driehuizen, Eikelenbosch, Gorpeind, Grens/Ghill, Heesboom, Heikant, Hoogeind, Huisvennen, Keizershoek, Klein-Bedaf, Liefkenshoek, Loveren, Maaijkant, Nieuwe Strumpt, Nijhoven, Oude Strumpt, Reth, Reuth, Tommel, Ulicoten, Veldbraak en Voske.

In 1403 trouwt de Duitse graaf Engelbrecht I van Nassau-Siegen met Johanna van Polanen, de dochter van de Heer van Breda Jan III van Polanen. Naar toenmalig recht werd hij Heer van Breda. Met hem komt de naam van Nassau niet alleen terecht in het Nederlands Koningshuis, maar ook wordt de naam gegeven aan de Nederlandse gebieden van Baarle. Al het Baarle grondgebied buiten de Hertogse enclaves behoren sinds die tijd bij Baarle-Nassau.


Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie:


Kunst

In de gemeente Baarle-Nassau zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:Handige linkjes

Evenementen Baarle-Nassau

Uit in Baarle-Nassau

De Markthal Baarle-Nassau

Bezienswaardigheden Baarle-Nassau

Uitjes & activiteiten Baarle-Nassau

Uit met kinderen Baarle-Nassau


Campings – Vakantieparken

Parc de Kievit

De Paddock

Minicamping De Wielewaal

De Heimolen

’t Zand

Ponderosa

Hardel Hoeve