Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Hoeven, Noord Brabant

Toeristische informatie Hoeven

Hoeven (Brabants: D’Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Tot 1997 vormde Hoeven samen met het dorp Bosschenhoofd de gemeente Hoeven. Deze gemeente is in 1810 gevormd uit Hoeven en de ten noorden ervan gelegen Sint Maartenspolder. De gemeente heette aanvankelijk dan ook: Hoeven en Sint Maartenspolder.


Geschiedenis

In 1282 verkocht Arnoud van Leuven, Heer van Breda, honderd hoeven woeste grond aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. Het document waarmee dit werd bekrachtigd was de eerste schriftelijke vermelding van de naam Hoeven. De bodem bestond hier uit moerassig veen en heidegrond. De bedoeling was dat de Cisterciënzer monniken deze grond zouden gaan ontginnen. De monniken bouwden een hoeve op een hooggelegen terrein ten westen van de Halderberg, ter plaatse van het huidige Bovendonk, waar tot ver in de vorige eeuw een grootseminarie zetelde, sindsdien dienend als zowel conferentiecentrum en priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda.


Simon Stevin Sterrenwacht Hoeven Simon Stevin Sterrenwacht Hoeven


Windmolen De Toekomst Windmolen De Toekomst


Bezienswaardigheden

 • Het voormalige grootseminarie Bovendonk ligt nabij het centrum van Hoeven. Het complex in neogotische stijl stamt uit 1907 en werd ontworpen door Pierre Cuypers. Thans is het complex in gebruik als conferentiecentrum en priester- en diakenopleiding van het Bisdom Breda.
 • De Jan de Doperkerk aan de Sint-Jansstraat 40, uit 1929, werd ontworpen door Johan Berben in expressionistische baksteenarchitectuur. Het is een Christocentrische kerk met een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis. De pastorie van dezelfde architect werd in 1944 door oorlogsgeweld verwoest. Reeds in 1927 werd de verering van de Heilige Christoffel ter hand genomen en een autozegening ingesteld. Het plein voor de kerk werd daarop ingericht en de autozegening wordt nog steeds, omstreeks 24 juli, verricht.[3]
 • Volkssterrenwacht Simon Stevin werd in 1961 opgericht in een klooster te Oudenbosch, van waar ze in 1969 verhuisde naar de Bovenstraat te Hoeven, vanwege het steeds groeiende bezoekersaantal. In 1994 kwam nieuwbouw gereed, maar in 1998 werd de sterrenwacht overgenomen door het recreatiebedrijf Molecaten Groep. De sterrenwacht ging Sterrenwacht Quasar heten. Ze werd echter gesloten in 2008 en vervolgens ontmanteld. De Molecaten Groep verklaarde de sluiting door de afnemende belangstelling voor de sterrenkunde. In 2013 is besloten dat de kijker en koepel weer terugkeren naar het voormalige klooster in Oudenbosch.
 • De windmolen De Toekomst is een ronde stenen korenmolen uit 1862. Ze bevindt zich aan de Sprangweg 42.
 • De voormalige RK pastorie aan de Sint-Jansstraat 20 stamt uit 1783. Ze werd gebouwd in opdracht van de Sint-Bernardusabdij. Het is een gepleisterd, classicistisch pand. In 1929 werd het als gemeentehuis in gebruik genomen.
 • De dorpspomp is een hardstenen pomp uit 1855, voorzien van vier schamppalen.
 • In Hoeven vindt men onder meer de volgende woonhuizen:
  • Het pand Sint-Jansstraat 3 stamt uit de 17e eeuw en heeft een topgevel in maniëristische stijl.
  • Het pand Sint-Jansstraat 11 is een huis uit het eind van de 17e eeuw en heeft een brede straatgevel, wat kenmerkend is voor Hoeven.
  • Bovenstraat 2 is een hoekhuis met trapgevel, in de 19e eeuw bepleisterd maar met mogelijk een 17e-eeuwse kern.
  • Bovenstraat 8 en Bovenstraat 4-6 dateren uit de 18e eeuw.
 • Nabij Hoeven vindt men onder meer de volgende boerderijen:
  • Goudsbloemdijk 3 dateert uit 1667. Het vrijstaande voorhuis met zijtopgevels is opgetrokken in gele baksteen. De boerderij heeft een langsdeelschuur.
  • Gors 62 is een boerderij van het kop-romptype en dateert van omstreeks 1800.

Markt in Hoeven


Breda International Airport

Kom ook eens vliegtuigen spotten op Breda International Airport (voorheen Vliegveld Seppe)

Zie de vliegtuigen opstijgen en landen onder het genot van een lekker hapje en drankje!


Natuur en landschap

Hoeven ligt op het grensvlak van zandgebied ten zuiden en laaggelegen polderland ten noorden van de kom. Waterlopen als de Laakse Vaart en de Kibbelvaart wateren af op de Mark die een vijftal kilometer ten noorden van Hoeven loopt. Ook in de Mark komt de Balrouwse Vaart uit. Deze loopt deels langs de Poldersdijk, een oude dijk met een aantal wielen en loofbosjes erlangs, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Iets verder oostwaarts vindt men de Hoevense Beemden, een drassig poldergebied tussen Hoeven en Zevenbergen.


Welkom in de Rucphense Bossen

“In de Rucphense Bossen ruik je gewoon dat je in de natuur bent. Die geur van dennennaalden geven mij een gevoel van thuiskomen. In het dichte, donkere dennenbos voel ik me elke dag opnieuw alsof ik in een sprookje leef. Even later wandel ik door een veld met paarse heide. Ga je eens met me mee?”

In de Rucphense Bossen kan je heerlijk actief zijn. Je kunt er wandelen, fietsen en paardrijden door dichte naaldbossen, uitgestrekte zandvlakten, loofbossen, hei en graslanden.

Ten zuidwesten van Hoeven ligt nog het Pagnevaartbos, een waterwin- en natuurgebied. Voorts ligt hier een recreatiegebied met Molecaten Park Bosbad Hoeven, waterspeelpark Splesj en enkele campings.

In Hoeven is er weekmarkt op donderdag van 9:00 uur tot 12:00 uur.


Evenementen

Tijdens carnaval heet het dorp Peejenland – niet te verwarren met Peejeland of Peejerijk, waarmee Dongen bedoeld wordt. Op Super Tuesday trekt de carnavalsoptocht door Hoeven.

 • Nacht van Oranje Hoeven, eind april
 • Braderie Hoeven, Hemelvaartsweekend
 • Fietsvierdaagse Hoeven, Hemelvaartsweekend[4]
 • Wielerronde Hoeven, juni
 • Avondvierdaagse Hoeven, juni
 • Hoevense Polderloop, augustus[5]

Evenementen Kalender Hoeven

Evenementen Kalender Bosbad Hoeven

Dagje uit in Hoeven

Dagje weg Hoeven

Uitstapjes met kinderen rondom Hoeven

Leuke uitjes met kinderen rondom Hoeven

Activiteiten en evenementen Halderberge

Visit Halderberge

Pagnevaart bos

Meer over Pagnevaart bos

Wandelroute Rucphense bossen

Rucphense bossen

Breda airport