Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Kaatsheuvel, Noord Brabant

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van Kaatsheuvel.

Toeristische informatie Kaatsheuvel

Kaatsheuvel, Loon op Zand, dagje uit, bezienswaardigheden, wandelen en natuurKaatsheuvel (in het plaatselijke dialect Ketsheuvel) is een dorp in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een unieke mix van geschiedenis, natuur en avontuur.


Bezienswaardigheden

Hier zijn een paar redenen waarom u een bezoek aan Kaatsheuvel zou moeten overwegen:

  1. Locatie: Kaatsheuvel ligt in het hart van de Brabantse Kempen, een schilderachtig gebied dat bekend staat om zijn glooiende heuvels, bossen en meren. De stad ligt vlakbij de snelweg en is goed bereikbaar per auto of trein.
  2. Efteling Hotel, weekendje weg, dagje uittips, actie en avontuurEfteling Themapark: Kaatsheuvel is beroemd om zijn wereldberoemde themapark, de Efteling, een van de grootste en oudste themaparken van Europa. De Efteling biedt een unieke mix van spannende attracties, betoverende sprookjes en prachtige tuinen, waardoor het een must-visit bestemming is voor gezinnen en avonturiers. Ervaar de achtbanen, betoverende attracties of spectaculaire parkshows.
  3. Natuurschoon: Kaatsheuvel is omgeven door natuurschoon, waaronder de Brabantse Kempen, een geweldige bestemming voor buitenliefhebbers. Het park biedt mogelijkheden om te wandelen, fietsen en paardrijden, en is de thuisbasis van vele soorten vogels en andere dieren in het wild.
  4. Lokale geschiedenis: Kaatsheuvel heeft een rijk cultureel en historisch erfgoed, waaronder veel historische gebouwen en monumenten. In de omgeving van Kaatsheuvel zijn ook verschillende musea te vinden, waaronder het Textielmuseum in Tilburg en het Het Noord-Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, die de geschiedenis van het gebied en zijn bewoners laten zien.

Terras Kaatsheuvel, centrum, markt, dagje uittips, bezienswaardigheden, monumenten


Bos kaatsheuvel, wandelen, fietsen, natuur, park, actief eropuitTen westen van het Nationaal Park, ten zuiden van de Efteling wordt ’t Loonsche Land hersteld in oude glorie, naar de situatie van rond 1850. Hierin spant een 120 jaar oude beuk de kroon.


Efteling Hotel

Vakantiepark Bosrijk

VVV Kaatsheuvel

Fijn uit in Kaatsheuvel

Tripadvisor Kaatsheuvel

Dagje weg Kaatsheuvel

Evenementenkalender Kaatsheuvel

Shoppen en Evenementen Kaatsheuvel

Uit met kinderen Kaatsheuvel


Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant, Dagje weg, genieten in de natuur, actief uitje

Het gehele park omvat meer dan 3500 ha. Daarvan is ongeveer 465 ha stuifzand . Het gebied wordt dan ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd.

Het gebied wordt omringd door steden en dorpen. In het noorden vinden we van west naar oost Waalwijk, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen en ‘s-Hertogenbosch. Dorpen aan de zuidkant zijn Loon op Zand, Biezenmortel, Helvoirt en Udenhout; op een kilometer of zes ligt Tilburg.

Zomereik Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant, uittips, wandelen


Flora en fauna

Levend stuifzand komt in Nederland niet veel voor, en in Europa al helemaal niet vaak. Met ‘levend’ wordt bedoeld: een gebied van zodanige omvang dat de wind vat kan krijgen en houden op het zand, dat het zand in beweging kan komen en ‘leven’. Toch wordt de oppervlakte stuifzand minder. Als er geen maatregelen worden genomen, zullen buntgras en zandzegge zich vestigen en met hun lange wortels het zand vasthouden. Dan kunnen ook mossen en korstmossen gaan groeien en vormen zich tapijten van bijvoorbeeld het roodbruine ruige haarmos. Als er eenmaal wat humusvorming heeft plaatsgevonden, kunnen ook pijpenstrootje en heide zich vestigen. En dan is vervolgens de weg vrij voor struweel en bos.

De Loonse en Drunense Duinen. Nationaal park, wandelen, flora en fauna


Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen | Natuurmonumenten

Wandelen, fietsen, paardrijden en MTB | Route.nl

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen | ANWB


En na een dagje wandelen bent u van harte welkom bij:

Kaatsheuvel De Financieën, pannenkoekenrestaurant met speeltuin voor de kinderen

De Financiën: Hét pannenkoekenrestaurant met speeltuin, bij de Efteling

Zij bezorgen ook bij u ‘thuis’….


Waalwijk

Ledermuseum in WaalwijkWaalwijk vooral bekend vanwege zijn rijke geschiedenis in de schoenenindustrie. Een hoogtepunt voor bezoekers is het Nederlands Leder en Schoenen Museum, waar je alles kunt ontdekken over de ontwikkeling van schoenen en leer door de eeuwen heen.

Waalwijk, bekend om zijn leder en schoenenmuseum

Prachtig natuurlijke landschappen voor een heerlijke wandel of fietstoch in WaalwijkNaast deze unieke culturele ervaring, biedt Waalwijk prachtige natuurlijke landschappen, ideaal voor wandel- en fietstochten.

Het bruissende hart van Brabant, Waalwijk Cultuur, geschiedenis en natuur in Waalwijk

Waalwijk is ook thuisbasis van het sfeervolle Theater De Leest, waar regelmatig diverse voorstellingen worden georganiseerd. De combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur maakt Waalwijk een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit of een kort verblijf.

Wekelijkse markt in Waalwijk Heerlijk genieten op het terras in Waalwijk