Bekijk alle bestemmingen

In de omgeving van Kaatsheuvel, Noord Brabant

Over Kaatsheuvel

Welkomstbord KaatsheuvelKaatsheuvel (met de klemtoon op ‘Kaats’, niet zoals vaak gehoord met de klemtoon op ‘heu’, in het plaatselijke dialect Ketsheuvel) is een dorp in Noord-Brabant, in de gemeente Loon op Zand.

In het noorden van Kaatsheuvel begint de Langstraat met hier en daar het kenmerkende slagenlandschap.

Naar het westen toe zijn broekontginningen. Hier treft men waterlopen als de Oude Leij en de Oude Vaart aan, die vroeger onder meer voor het transport van turf dienstdeden.

Kaatsheuvel Terras


Foto Efteling hotelTen zuiden van Kaatsheuvel liggen de terreinen van de Efteling en naar het oosten toe ligt Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, een belangwekkend natuurgebied.


Foto bos KaatsheuvelTen westen van het Nationaal Park, ten zuiden van de Efteling wordt ’t Loonsche Land hersteld in oude glorie, naar de situatie van rond 1850. Hierin spant een 120 jaar oude beuk de kroon.


Efteling Hotel

Vakantiepark Bosrijk

VVV Kaatsheuvel

Fijn uit in Kaatsheuvel

Tripadvisor Kaatsheuvel

Dagje weg Kaatsheuvel

Evenementenkalender Kaatsheuvel

Shoppen en Evenementen Kaatsheuvel

Uit met kinderen Kaatsheuvel


Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Midden-Brabant, Noord-Brabant, Nederland, Europa, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Het gehele park omvat meer dan 3500 ha. Daarvan is ongeveer 465 ha stuifzand . Het gebied wordt dan ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd.

Het gebied wordt omringd door steden en dorpen. In het noorden vinden we van west naar oost Waalwijk, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen en ‘s-Hertogenbosch. Dorpen aan de zuidkant zijn Loon op Zand , Biezenmortel, Helvoirt en Udenhout; op een kilometer of zes ligt Tilburg. Aan de westkant ligt Kaatsheuvel met attractiepark De Efteling.

Zomereik (Quercus robur), Eiken, Beukenfamilie (Fagaceae), Fagales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora, eik - Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Midden-Brabant, Noord-Brabant, Nederland, Europa


Flora en fauna

Levend stuifzand komt in Nederland niet veel voor, en in Europa al helemaal niet vaak. Met ‘levend’ wordt bedoeld: een gebied van zodanige omvang dat de wind vat kan krijgen en houden op het zand, dat het zand in beweging kan komen en ‘leven’. Toch wordt de oppervlakte stuifzand minder. Als er geen maatregelen worden genomen, zullen buntgras en zandzegge zich vestigen en met hun lange wortels het zand vasthouden. Dan kunnen ook mossen en korstmossen gaan groeien en vormen zich tapijten van bijvoorbeeld het roodbruine ruige haarmos. Als er eenmaal wat humusvorming heeft plaatsgevonden, kunnen ook pijpenstrootje en heide zich vestigen. En dan is vervolgens de weg vrij voor struweel en bos.

De Loonse en Drunense Duinen


Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen – Natuurgebied | Natuurmonumenten

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (np-deloonseendrunenseduinen.nl)

Een dagje in de Loonse en Drunense Duinen. Wandelen, fietsen, paardrijden en MTB. (weekendplanner.nl)

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen | ANWB


En na een dagje wandelen bent u van harte welkom bij:

Kaatsheuvel De Financieën

De Financiën: Hét pannenkoekenrestaurant met speeltuin, bij de Efteling

Zij bezorgen ook bij u ‘thuis’….