In de omgeving van Kamperland, Zeeland

Bekijk alle bestemmingen

Over Kamperland

kamperland-e1464802980858

Kamperland is een dorp in de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland. Het aantal inwoners bedraagt 2049 (1 januari 2008). Het is daarmee de grootste plaats op het eiland.

De plaats was vroeger bekend als Campen en wordt al in 976 genoemd. De naam is afgeleid van het Latijnse campus, dat ‘veld’ of ‘omheind land’ betekent. In 1170 wordt Campen als zelfstandige parochie vermeld. Het moet een belangrijke plaats zijn geweest, want het huidige Veere op Walcheren werd vroeger Kampvere genoemd; de plaats vanwaar het veer naar Campen vertrok.

Twee stormvloeden in de 16e eeuw, de Sint-Felixvloed op 5 november 1530 en de Allerheiligenvloed op 2 november 1532 teisterden Noord-Beveland, en hierbij verdween ook Campen in zee. Vanaf 1598 werd Noord-Beveland weer ingepolderd. Na de bedijking van de Heer-Janszpolder werd op de plaats van het oude Campen het huidige Kamperland aangelegd, als laatste van de wederopgebouwde Noord-Bevelandse plaatsen. Anders dan Colijnsplaat, Kats, Kortgene, Geersdijk, en Wissenkerke werd Kamperland niet planmatig aangelegd.

kamperland2

Sinds de sluiting van de Zandkreekdam (1960) en de Veerse Gatdam (1961), ligt Kamperland aan het Veerse Meer. Van mei tot september wordt er nog steeds een veerdienst op Veere onderhouden, zij het alleen voor voetgangers en fietsers. Van landbouwdorp heeft de plaats zich langzamerhand ontwikkeld tot toeristencentrum, met diverse bungalowparken en campings.


Wat te doen in Kamperland

Dagje Uit & Leuke uitjes, Kamperland

Dagattracties Zeeland

Zeeland met kinderen

Markten in Zeeland

Activiteiten Kamperland | Tripadvisor.nl

Wandelen door Kamperland en omgeving | Route.nl

Overdekte dagjes uit Kamperland

Gezellig dagje uit KamperlandMarkt Kamperland