Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Ouddorp, Zuid Holland

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van Ouddorp.

Toeristische informatie Ouddorp

Ouddorp aan zee, water, duinen, strand, genieten, zon, natuur, bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Ouddorp, dagje uit, uittips, omgeving

In 2007 is Ouddorp door de lezers van het Algemeen Dagblad verkozen tot ‘De beste badplaats van Nederland’. In juli en of augustus vinden jaarlijks de 1e en 2e toeristendag plaats. Rondom de kerk staan honderden kramen en er zijn diverse evenementen. Tevens is er tussen de 1e en de 2e toeristendag traditiegetrouw een vuurwerk- of lasershow op het strand. Ouddorp heeft (vergeleken met dorpen met een vergelijkbaar inwoners aantal) een uitgebreid winkelbestand. Dit heeft te maken met het toerisme. Op dinsdag is er markt, dit vanaf eind maart t/m eind oktober van 8:00 u tot 15:00 uur en vanaf eind oktober t/m eind maart van 8:00 u tot 14:00 uur.

Ouddorp aan Zee, toeristische plek, genieten, vakantie, dagje weg en uittips

Blowkarten Ouddorp aan zee, strand, waterrecreatie, dagje uit, uittips

Wandelen en fietsen zijn populaire tijdverdrijven voor toeristen. Door het gebied loopt de Europese wandelroute E9, die van Portugal langs de kust naar de Baltische staten leidt. Ter plaatse wordt deze ook North Sea Trail genoemd. Verder is het dorp een van de belangrijkste Nederlandse plaatsen op het gebied van windsurfen. Vooral kitesurfen is populair.

Watersport Ouddorp, Goeree, kitesurfen, surfen, blowkarten, diverse waterrecreatieBehalve de dorpskerk telt Ouddorp nog diverse andere monumentale gebouwen, onder andere de vuurtoren Westhoofd, twee molens, het raadhuis en nog enkele cichoreifabrieken. Bekendste gebouw is echter ‘Het Blaeuwe Huus’, een typische Ouddorpse boerderij uit 1659.

Bezienswaardigheden Ouddorp aan zee, vuurtoren, dagje uit tips

Andere bijzondere gebouwen die hier niet verder worden besproken zijn zes woningen nabij de vuurtoren uit 1912 met een karakteristieke bouwstijl, de veelvuldig in het landschap voorkomende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, de poterloodsen aan de Dorpsweg en de uitwateringssluis van de polder Oudeland nabij de haven van Ouddorp. Bij de Brouwersdam is een trammuseum met een traject over de Brouwersdam.

Er zijn in Ouddorp twee molens. Het zijn beide korenmolens. Molen “De Hoop” is gelegen aan de Molenweg. Molen De Zwaan bevindt zich aan de Dorpsweg. In 1909 werd aan het Hoge Pad een Windmotor gebouwd om water op te pompen voor de Tramlijn Middelharnis – Ouddorp. Deze werd De Watermolen genoemd in de volksmond en is in de jaren 50 van de 20e eeuw gesloopt.


Centrum Ouddorp, terras, zomer, genieten, dagje uit, evenementen


Ouddorp Centrum

Rondom de dorpskerk staan (behalve de dorpskerk, toren en raadhuis) een aantal rijksmonumenten. De straten rondom de dorpskerk zijn niet in de vorm van een ring, maar het is een vierkant met de straten: Boompjes, Raadhuisstraat, Weststraat, Hoenderdijk.

De Weststraat werd vroeger Heerenstraat genoemd, maar die naam heeft zij nooit officieel gehad. Het Herenhuis aan Weststraat 13-15 bestaat uit twee aparte huizen met een gezamenlijke voorgevel.


Ouddorp.nl

VVV Goeree-Overflakkee

Kop van Goeree Cultuur en kernen

Dagje uit in Ouddorp

Activiteiten Ouddorp

Watersport Ouddorp

Stranden Ouddorp

Uit Met Kinderen Ouddorp | DagjeWeg.NL

Ouddorp met kinderen | Reistipsmetkids.nl

Ouddorp weekmarkt te Ouddorp (Zuid-Holland)


Stellendam

Stellendam is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3.500 inwoners (1 januari 2020). Stellendam ligt aan de Rijksweg N57. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.

Molens Ouddorp, water, boot, bezienswaardigheden

Op enkele kilometers afstand ligt de Deltahaven, de thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam; in totaal gaat het om zo’n 50 kotters. In Stellendam is ook een visafslag gevestigd. De oorspronkelijke haven van Stellendam verloor grotendeels haar functie door de Deltawerken. Bij de haven ligt de Goereese sluis.

Goereese sluis, haven, water, natuur, landschap, bezienswaardigheden

Natuur en landschap, zeehonden, Stellendam


Bezienswaardigheden

  • Molen Korenlust
  • Haringvlietsluizen
  • ASeal zeehondencentrum
  • Oude haven, trekpad, rode lichtje
  • Vogelobservatorium Tij
  • Vismijn

Dagje Stellendam

Dagje Stellendam, wat te doen in Stellendam? | DagjeWeg.NL

Visafslag Stellendam de omgeving | DagjeWeg.NL

Activiteiten voor kinderen in Stellendam

Alle lokale markten & marktkramen van Stellendam