Bekijk alle bestemmingen

De leukste uittips voor een dagje weg
omgeving Rockanje - Oostvoorne, Zuid Holland

Doe de leukste ideeën op en ontdek hieronder per categorie de verborgen schatten van Rockanje - Oostvoorne.

Toeristische informatie Rockanje - Oostvoorne

Rockanje - Oostvoorne, dagje uit, genieten aan het strand, uittips, bezienswaardigheden en meer. Genieten van de natuur in Rockanje / Oostvoorne, vakantie in eigen land, uittips, dagje weg.

Rockanje is een voormalige heerlijkheid en een badplaats gelegen aan de Noordzeekust, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Rockanje behoort tot de gemeente Westvoorne.

Bezienswaardigheden Rockanje - Oostvoorne, dagje uit, uittips, 1001 activiteiten Molen Rockanje - Oostvoorne, uittips en bezienswaardigheden.

Over oorsprong en betekenis van de naam Rockanje is geen eensgezindheid. Wel bestaan een aantal theorieën:

 1. Het eerste stuk van de naam zou afgeleid zijn van Rak, dat is een lang recht stuk van een rivierarm. Er liep een rivier door Rockanje;
 2. Een historische analogie: er zijn soortgelijke plaatsnamen in het grensgebied van BelgiëFrankrijk en Luxemburg;
 3. Men legt een verband met het Franse woord rocaille, verzamelnaam voor keien die de grond volledig bedekken; het terrein zelf vol keien.
 4. De naam Rochange zou kunnen wijzen naar de rots in de Strype. Het zou een samentrekking kunnen zijn van het Franse Roche Ange (Rots Engel) wat stenen engel, rotsengel, engelrots of engelenrots zou kunnen betekenen. Het is ook mogelijk dat Rochange simpelweg plaats bij/van de rots.
 1. Aan de westkant van Rockanje ligt een 6 km lang strand met een aangrenzend uniek duingebied: Voornes Duin. In 2018 werd bekend dat het badstrand door de aanleg van de Tweede Maasvlakte langzaam verandert in een waddengebied.
 2. In het meertje de Waal ligt in de buurt van het dorp een groeiende steen. Tegenwoordig groeit hij niet meer echt, maar zeker tot in de eerste helft van de 20e eeuw was dat wel het geval. Dergelijke groeiende stenen komen op andere plaatsen in het Zeeuwse deltagebied ook voor, zoals in het Groote Gat bij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied van de kreek heeft de overstromingen van het begin van de 13e eeuw overleefd. Het is goed mogelijk dat de rots (zoals hij later genoemd werd) of één of meer andere groeiende stenen al voor het begin van de 13e eeuw bestond(en).

Watersport en waterrecreatie Rockanje - Oostvoorne. Rockanje Oostvoorne, natuurgebied, bezienswaardigheden, duinen, uittips

Welkom op het schitterende Rockanje aan Zee!

Bekijk hief de evenementen kalender:  De evenementen kalender

Bekijk hier de bezienswaardigheden:  bezienswaardigheden

Elke vrijdag vindt u de weekmarkt op het Dorpsplein midden in het centrum van het dorp.

 1. Bezoek ook de weekmarkt op vrijdag..
 2. Het strand van Rockanje is bijzonder schoon.  Blauwe vlag  Quality Coast Award.

Geniet van de schitterende gevarieerde natuur en stranden Natuurmonumenten Zuid-Hollands Landschap

Ook kunt u heerlijk wandelen in en in de omgeving van Rockanje wandelpagina.

Dagje Rockanje, wat te doen in Rockanje? Top-8 bezienswaardigheden en uitjes

Activiteiten | DagjeWeg.NL

Uit met kinderen Rockanje

Activiteiten voor kinderen Rockanje

Evenementen Rockanjeaan Zee

Evenementen in Rockanje


Natuurgebied Oostvoorne, bezienswaardigheden Bezienswaardigheden Rockanje, Oostvoorne, dagje uit

Oostvoorne is een dorp gelegen op het eiland Voorne in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het inwonertal bedraagt 8.055. Tot 1 januari 1980 was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, bestaande uit de gelijknamige kern en Tinte. Per 1 januari 1980 werd de gemeente samengevoegd met Rockanje tot de nieuwe gemeente Westvoorne.

Duinen en strand Oostvoorne, dagje weg, uittips Watersport en waterrecreatie Oostvoorne, dagje uit tips Duingebied Oostvoorne, dagje uit

Traditioneel spraken de inwoners het Oostvoorns dialect. Dit is verwant aan het Zeeuws, net als het Flakkees dat op Goeree-Overflakkee gesproken wordt. Het Oostvoorns sterft in rap tempo uit door de grote instroom van Rotterdammers en mensen uit andere steden in de omgeving.


Monumenten

 • In het dorp Oostvoorne staat de goed geconserveerde ruïne/reconstructie van het middeleeuwse mottekasteel de Burcht van Voorne, ook wel Jacoba Burcht genoemd omdat ze als buitenverblijf van Jacoba van Beieren. De burcht was slecht gefundeerd en daardoor al in de 17e eeuw niet meer dan een ruïne.
 • Huis Overburgh was in de middeleeuwen het woonhuis van het kapittel van de kerk van Voorne. Later werd het een boerderij met als naam ‘Jacobahoeve.’ In de 20e eeuw was er enige tientallen jaren lang een jeugdherberg in gevestigd. Na grondige restauratie is het nu weer een woonhuis.
 • Het landhuis ’t Reigersnest is in 1920 ontworpen door de architecten  Vorkink en J.Ph. Wormser in de stijl van de Amsterdamse School.
 • Oostvoornse korenmolen uit 1821 op de Molendijk buiten het dorp.

Door Oostvoorne loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook Noordzeepad of Deltapad geheten.

De Duinen van Oostvoorne zijn maar liefst 264 hectare groot – en dan tellen we de omliggende terreinen nog niet eens mee. Het is een heerlijk gebied om doorheen te dwalen. Zeker op een doordeweekse dag is het hier heerlijk rustig. De enige die je dan tegenkomt zijn Exmoor pony’s en Galloway runderen. Die houden het gebied open zodat duinen kunnen stuiven. Een ontmoeting met galloway-runderen en exmoorpony’s is natuurlijk leuk, maar kom voor de veiligheid van mens en dier niet te dichtbij.

In en rond de poelen vind je amfibieën en bijzondere insecten. De voedselarme en afwisselend droge en natte gronden bieden een keur aan bijzondere duinvegetatie. In de vochtige duinvalleien komen zelfs orchideeën voor.

Evenementen in Oostvoorne | Evenementenoostvoorne.nl

Evenementen op Voorne-Putten | OP Voorne-Putten

Evenementen in Oostvoorne | Oozo.nl

Dagje Oostvoorne, wat te doen in Oostvoorne? Top bezienswaardigheden en uitjes | DagjeWeg.NL

Wat te doen in Oostvoorne: de 10 beste activiteiten | Tripadvisor

Dagje uit met gezin Oostvoorne | DagjeWeg.NL

Top 10 uitjes voor Buiten in Oostvoorne en omgeving | Fijnuit.nl

Leuke uitjes voor kinderen Oostvoorne | uitmetkinderen.nl
OP Voorne-Putten


Vakantieparken omgeving Rockanje – Oostvoorne

Molecaten Park Rondeweibos
Molecaten Park Waterbos
Molecaten Park Van Iterson
Molecaten Park Kruininger Gors
Camping Gorshoeve
Midicamping van der Burgh