In de omgeving van Chaam, Noord Brabant

Bekijk alle bestemmingen

Over Chaam

Chaam

Chaam (uitspr. “Kaam” [kam]?, Brabants: Koam [kɒm]?) is een dorp in de gemeente Alphen-Chaam, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt tussen Ulvenhout en Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Grootste plaats in de buurt is Breda. Het aantal inwoners op 4 oktober 2019 bedraagt 4.175 (CBS). Chaam was tot 1997 een zelfstandige gemeente. Hoewel Chaam omgeven is door landbouwgebied, vindt men op enige afstand een aantal uitgestrekte natuurgebieden, namelijk de Chaamse Bossen in het noordoosten, de Strijbeekse Heide in het westen, en het landgoed Hondsdonk in het noordwesten, alsmede het natuurgebied Chaamse Beken.

Chaam natuurgebied Chaam natuurgebied

  • Wielerronde de Acht van Chaam. Het dorp heeft landelijke bekendheid gekregen vanwege deze jaarlijkse wielerwedstrijd. Het is een zogenaamd criterium dat volgens traditie de eerste woensdag na afloop van de Ronde van Frankrijk plaatsvindt. Voorafgaand vindt het festival de Nacht van Chaam plaats.

Acht van Chaam

  • Eventing oftewel Samen Gestelde Wedstrijd voor de paardensport. Paardensportvereniging De Trouwe Kameraden uit Chaam organiseert jaarlijks in het recreatiegebied ’t Zand de wedstrijd, die in principe iedere 3e en 4e zondag in maart onder auspiciën van de KNHS georganiseerd. Het is de openingswedstrijd van het eventingseizoen in Nederland.
  • Ieder jaar op de eerste zaterdag in juli vindt de Chaamloop plaats. Op een parcours met start en finish in de Dorpsstraat worden voor de jeugd wedstrijden van 500 meter (t/m 6 jaar), 1000 meter (7 t/m 10 jaar) en 1500 meter (11 en 12 jaar). Voor de volwassenen zijn er wedstrijden over 5 en 10 km.
  • Jaarlijks organiseert de voetbalvereniging Chaam de Dönercup, een voetbaltoernooi met buitenlandse teams die strijden om de wisselbeker.
  • Jaarmarkt op de tweede zondag in augustus.

  • Autocross Chaam wordt jaarlijks georganiseerd door Autosport vereniging Chaam. Jarenlang werd de cross in het najaar georganiseerd, tegenwoordig in mei of juni.
  • Jaarlijks is er ook in Chaam het Eerste Chaamse Cabaret in April


Nabijgelegen kernen

Alphen, Baarle-Nassau, Gilze, Meerle, Strijbeek, Ulicoten en Ulvenhout.


Natuurmonumenten Chaamse-beek

Hondenlosloopgebied Chaamse-bossen

Alphen-Chaam evenementen

Geplande evenementen Chaam

Activiteiten / evenementen in Alphen-Chaam

Fijnuit.nl Chaam

Uit met kinderen Alphen-Chaam